dijous, 7 d’abril del 2016

Les ungles del nostre amic

Abans, gossos i gats desgastaven les seves ungles naturalment mentre corrien, excavaven i esgarrapaven troncs a l'aire lliure. En l'actualitat exerciten molt menys les potes i corren més riscos d'estripar-se les ungles, es trenquen més fàcilment i poden causar problemes seriosos en l'animal si es deixa que creixin en l'interior del coixinet plantar. Si a això afegim les infeccions o les seqüeles d'una mala "manicura", fins i tot l'animal més tranquil pot patir terribles dolors.
Per a prevenir-ho recomanem:

TALLAR-LES AMB FREQÜÈNCIA. Per evitar que les ungles creixin massa i causin problemes, haurien de tallar-se cada 6 setmanes. No obstant això, si el nostre amic rares vegades surt de casa (o no té ocasió de trepitjar terrenys durs), és probable que necessiti talls més freqüents. El més recomanat és tallar les ungles dels gossos menys actius una vegada cada 2 o 4 setmanes, i les dels gats que romanen a casa, 1 vegada al mes.
ACOSTUMEM-LO DE PETIT. És important que ensenyem al nostre gatet o cadell a romandre quiet mentre li tallem les ungles. Però no vulguem aconseguir-ho de cop. Perquè l'animal vagi fent-se a la idea del que és una pedicura, dediquem algun temps a acariciar-lo o fem-li un massatge a les potes abans de començar a tallar. Quan s'acostumi a aquesta classe de manipulació, es mostrarà menys rebel en veure les alicates.
SI JA ÉS ADULT. El procediment per tallar les ungles al gos és relativament senzill, és important subjectar-lo correctament sobre una taula, per evitar que es mogui (si pot ser, amb una segona persona que ens ajudi). Hem de sostenir la pota del gos a la nostra mà, i prenent cada ungla una per una, prenem la base entre el polze i l'índex, permetent que sobresurti així lleugerament l'ungla per sobre dels nostres dits i amb l'altra mà tallem el final de l’ungla, vigilant de no tallar la vena que hi entra des de la pota.
TALLEM AMB MOLTA CURA. Per assegurar-nos que no tallem massa i que no toquem la part rosada de l'ungla, que conté nervis i vasos sanguinis, no pensem tant de reduir la longitud de la ungla, sinó simplement a retallar la punta.
En el cas dels gats, això significa no anar més enllà de l'imprescindible per a tallar la punta afilada. Molts gossos, no obstant això, tenen les ungles fosques, el que fa més difícil distingir la part morta i retallable. Com a mesura de precaució, tallem només fins al punt on l'ungla comença a corbar-se cap avall.
TRACTEM-LO COM SI FOS UNA JOIA. Si el nostre amic es nega a quedar-se quiet mentre li tallem les ungles, provem de fer-ho amb una llima de joier, que es venen a les ferreteries, i llimem un trosset d'ungla cada vegada (i més sovint).
ANEM A PAMS. Si l'animal es posa nerviós, és aconsellable tallar una ungla al dia. La gent sol creure que ha de fer-ho tot d'una vegada, però no hi ha res de dolent fer-ho amb una mica d'astúcia i paciència.

Ungles ferides:
RECORREM A LA SOLUCIÓ DE LES FERIDES DE L'AFAITAT. Molts problemes d'ungles s'inicien quan se’n talla accidentalment una massa prop de la carn. Per parar l'hemorràgia, apliquem una mica de pólvores coagulants a la ferida, o sulfat fèrric. els ingredients d'aquestes pólvores poden produir picor, per tant, és preferible que subjectem l'animal amb fermesa mentre les apliquem.
APROFITEM LES VIRTUTS DE LA FARINA. Una altra forma de parar l'hemorràgia és posar la pota de l'animal en un bol de farina i donar petits copets perquè aquesta penetri en la ferida.
PROTEGIM-LO AMB LA NETEJA. Si el nostre amic s'ha trencat o estripat una ungla i sagna o sent dolor, s’ha de netejar bé la ferida per prevenir infeccions. Rentem la zona curosament amb aigua i sabó; després, assequem-la amb suavitat amb una tovallola i apliquem una petita quantitat d'ungüent amb antibiòtic.
EMBENEM EL PEU. Per a mantenir la zona afectada protegida, embenem-la folgadament amb una gasa. Els veterinaris recomanem canviar l'embenatge diàriament fins que l’ungla cicatritzi. Per mantenir l'embenat net i en el seu lloc, cobrim-lo amb un mitjó fi de cotó.

NOMÉS PER A GOSSOS:
OCUPEM-NOS DE L’ESPOLÓ. Ja que els espolons, situats a la part interior de les potes del darrere o davanteres (o d'ambdues) no s'usen en absolut, amb freqüència són massa llargs i poden enganxar-se en objectes, provocant lesions serioses. Quan s'arrenquen accidentalment, sagnen profusament. Recordem de tallar l’espoló juntament amb les altres ungles. En el cas d'un cadell, el veterinari podria recomanar l’extirpació quirúrgica dels espolons. Quan aquesta operació es realitza pocs dies després del naixement, no requereix anestèsia.

NOMÉS PER A GATS:
PREMEM LES UNGLES. A diferència de les ungles dels gossos, les dels gats estan amagades. Per a tallar-les, estrenyem el dit de dalt a baix. Amb això, obligarem que l’ungla surti i podrem retallar la punta amb comoditat.
COM ACABAR AMB LES ESGARRAPADES
Oferim-li un rascador.
Els gats no poden resistir-se a clavar les ungles en una superfície aspra, coberta de soga; per això, un pal rascador podria ser la salvació dels nostres estris domèstics. Independentment del pal que triem, no el llencem a les escombraries quan la superfície es vegi gastada. Si està gastada, és perquè l'animal fa servir el pal i aquest té la seva olor. Assegurem-nos que el pal sigui prou alt perquè el gat hagi d'estendre les potes en usar-lo. A més, ha de mantenir-se absolutament estable. Fixem-lo a una superfície estàtica. Si es balanceja, l'animal perdrà la confiança i no l’usarà.
Eliminem la seva olor:
En esgarrapar, un dels propòsits del gat és deixar la seva olor en un lloc determinat: És la forma que el gat marca el seu territori. Eliminar l'olor amb un producte neutralizant, pot evitar que el gat s'obstini a esgarrapar en el mateix lloc.
Els cítrics constitueixen un excel·lent repelent per a gats, ja que detesten la seva olor. Amaguem trossos de pell seca de taronja o llimona sota els coixins. Freguem els mobles de fusta amb oli essencial de llimona o posem un ambientador amb aroma a llimona en els llocs d'alt risc.
Tot i així, si no ens veiem amb cor de tallar-li les ungles, el veterinari les hi podrà tallar regularment.