dimarts, 16 de desembre de 2014

Tortuga llaüt (Dermochelys coriacea)

La tortuga llaüt (Dermochelys coriacea) és la més grossa de totes les tortugues marines. Amb la seva envergadura de fins a 2,7 m, la tortuga llaüt té les potes anteriors més llargues que fa a la seva grandària que qualsevol altra tortuga. Sol navegar a uns 2 km per hora. Habita en les aigües temperades, subtropicals i tropicals de tot el món.
Aquest gegant de l'oceà realitza llargues migracions anuals. Amb l'ajuda dels corrents marins, viatja i s'alimenta en les aigües temperades i riques del sud i nord de l'Atlàntic i del Pacífic durant la primavera i l'estiu, però després torna a aigües més tropicals per trobar platges en les que farà la posada. La gran majoria de les femelles tornen a les platges on elles mateixes van néixer per dipositar els seus ous. Encara que només les femelles s'aventuren a terra, els mascles també migren i s'acosten a les costes per aparellar-se amb les femelles. El seguiment per satèl·lit ha revelat llargues migracions: una tortuga llaüt va recórrer 20.557 km des d'Indonèsia fins a la costa oest dels EUA i part del viatge de tornada. Les tortugues llaüt són proclius a ingerir plàstics, als quals confonen amb meduses, amb el risc consegüent de morir asfixiades. Una altra causa de mortalitat és la captura accidental en xarxes de pesca.

dijous, 11 de desembre de 2014

pingüí de cara blanca (Pygoscelis antarcticus)

El pingüí de cara blanca (Pygoscelis antarcticus) és una espècie de pingüí que es troba a les Illes Sandwich del Sud, l'Antàrtida, les illes Orcades del Sud, Shetland del Sud, Geòrgies del Sud, Illa Bouvet, Illes Balleny i Illa Pere I. Forma grans colònies de centenars i milers d'individus. Fan 68 cm d'alçada, 27 cm de llargada i pesen 6 kg.
La temporada de cria comença al novembre. Les colònies poden comptar amb milers de parelles. La distància mitjana entre els nius al centre de la colònia és de menys d'un metre. Normalment la niuada consisteix de 2 ous que prenen de 34 a 40 dies covar.
El seu nom ve de la prima franja negra a la part baixa del cap, fent un dels pingüins més fàcilment identificables. Existeixen aproximadament 7.500.000 parelles reproductives.

dimarts, 9 de desembre de 2014

Piranya

Les piranyes són un grup de peixos carnívors, d'aigua dolça, que viuen als rius d'Amèrica del Sud. Habitualment es troben només als sistemes fluvials de l'Amazones, Guaianes, Paraguai i Argentina.
Les piranyes tenen fama de depredadors temibles. Amb les seves afilades dents que engranen en tancar la boca i amb la seva mandíbula inferior projectada cap endavant poden infligir terribles mossegades. I amb el seu agusat sentit de l'olfacte poden localitzar aliments fins i tot en les aigües més tèrboles dels rius crescuts.
Les piranyes solen depredar peixos i invertebrats més petits que elles, però de vegades s'alimenten frenèticament en bancs, i en ocasions devoren grans animals com ara capibares, cavalls i fins i tot humans. Amb tot, hi ha molta llegenda sobre la seva ferocitat.

dijous, 4 de desembre de 2014

Beluga (Delphinapterus leucas)

La beluga (Delphinapterus leucas) és una espècie àrtica que viu en aigües gèlides, al voltant dels pannes de gel. A l'estiu les femelles migren cap badies somes i estuaris per parir una cria. L'aigua d'aquestes zones sol ser molt més càlida que la del mar obert, gràcies a la qual cosa la cria no gasta energies o simplement es manté calent i pot invertir la seva energia en créixer i emmagatzemar greixos. La llet de beluga conté fins al 30 % de greix. Les mares alleten les cries fins a durant 24 mesos, amb els seus mugrons ocults en els replecs de l'abdomen. La cria neda independentment des que neix però sol pujar al dors de la seva mare, o la segueix fins que adquireix més força. Les belugues són animals sociables que solen viatjar en grups.

L'adult és completament blanc excepte una vora fosca al llarg de la cua i de l'aleta cabal. Aquest camuflatge el protegeix raonablement enfront dels seus principals depredadors -orques i óssos polars- quan viatja per la vora d'un banc de gels o un tros de gel. No obstant això, quan el gel és continu es veu obligat a sortir a la superfície en forats de respiració. En aquest cas, malgrat el seu camuflatge, la beluga pot ser presa fàcil dels óssos polars, que li donen urpades fins que està massa feble per tornar a submergir-se. Per aquest motiu surten a respirar en grup. La beluga jove és gris fosca o gris blavosa, i en créixer es torna cada vegada més clara. Els reflexos mòbils de la llum ajuden a camuflar la beluga amb el gel. Aquesta espècie neda més lenta que altres cetacis, pel que la seva coloració críptica és un sistema de defensa útil sota l'aigua.

dimarts, 2 de desembre de 2014

Peix pallasso (Amphiprion ocellaris)

El peix pallasso ocel·lat (Amphiprion ocellaris) habita a les anemones gegants dels esculls de corall a l'est de l'Oceà Índic i a l'oest del Pacífic. És un petit peix amb tres franges blanques, la central engrossida cap endavant.
Passa tota la seva vida en o prop d'una anemone urticant gegant, i fins i tot a la nit dorm a la secció central del cos de l'anemone. Pocs depredadors s'atreveixen a ficar-se dins dels tentacles de l'anemone per depredar el peix pallasso. Un altre peix d'una mida semblant seria picat i devorat per l'anemone, però el peix pallasso està protegit per una fina capa mucosa i l'anemone no nota que el peix està allà. Per compensar, el peix pallasso manté la seva llar neta i espanta els peixos papallona, que s'alimenten dels tentacles de l'anemone.

Aufrany o voltor egipci (Neophron percnopterus)

L'aufrany o voltor egipci (Neophron percnopterus) és una au de la família dels voltors, de la que és el representant amb menor envergadura. Els joves són marrons, mentre que els adults (a partir dels 5 anys d'edat) es caracteritzen pel seu cap i potes grogues, cos blanc, ales blanques amb extrems grisos i negres i cua blanca i ampla. El color groc del cap o les potes és degut al color de la pell i no pas de les plomes, gràcies a l'alimentació del fem dels herbívors a la seva dieta ric en carotenoides.
Els aufranys volen normalment en grup, tot i que de vegades segueixen altres congèneres o voltors d'altres espècies i corbs. Habiten a la Península Ibèrica, Àfrica i el sud-oest d'Àsia fins a l'Índia. A Espanya, l'aufrany és normalment un visitant estival, tot i que existeixen poblacions sedentàries a les illes de Menorca, Mallorca, Lanzarote i Fuerteventura. És la única espècie de voltor migratori de la península ibèrica. Passen l'hivern a l'Àfrica subsahariana i creuen l'estret de Gibraltar a principis de març. S'estenen per tota la geografia espanyola per reproduir-se, ocupant cada parella el mateix territori any rere any. Abandonen el territori a finals del mes de setembre.
Pel que fa a l'alimentació són aus carronyaires. Quan altres espècies majors han acabat gairebé tota la carn, l'aufrany arriba per engolir les restes de pell i carn que queden enganxades als ossos. També menja ous que trenca alçant-los amb el bec i llençant-los contra les roques. A l'Àfrica, els aufranys aconsegueixen trencar els ous dels estruços agafant pedres amb el bec i llançant-les repetidament contra la closca fins que aquesta cedeix, constituint un dels escassos exemples de l'ús d'eines al món animal.
Nien fonamentalment a coves situades sobre penya-segats i valls retallades on ponen dos ous entre març i abril en un niu folrat de pels d'animal , branques i ossos. Transporten aquests materials amb el bec, al contrari que la resta de voltors que ho fan amb les urpes.

dimarts, 25 de novembre de 2014

Bec d'esclop (Balaeniceps rex)

El bec d'esclop (Balaeniceps rex) és un ocell el nom del qual es deu a la forma del seu enorme bec. La seva dieta es compon de peixos i granotes que caça als aiguamolls i aigües estancades de l'Àfrica tropical i oriental, particularment a Uganda, on creix habitualment el papir.
Se sap molt poc dels costums i orígens d'aquesta au summament difícil d'observar en el seu medi natural, en part pel fet que es troba en perill d'extinció. Hi ha alguns exemplars en captivitat en diversos zoològics europeus. Es calcula una població d'entre 5.000 i 8.000 individus.

dijous, 20 de novembre de 2014

10 de les espècies que enguany entren a la Llista Vermella (en perill)


La Llista Vermella és elaborada des de 1964 per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN). El 2014 inclou ja més de 76.000 espècies, sense comptar les que ja s'han extingit.

- La Tonyina d'Aleta Blava del Pacífic, Thunnus orientalis. S'estima que la població d'aquesta espècie ha disminuït entre un 20% i un 30% en els últims anys a causa de la sobrepesca. Una gran quantitat dels exemplars capturats són menors d'edat, que encara no han tingut l'oportunitat de reproduir-se. Això, juntament amb el seu valor de mercat de consum expliquen aquesta situació de vulnerabilitat.

- El Indri Indri és el més gran dels lèmurs de les terres baixes i boscos tropicals de Madagascar. Ja classificat com en perill, ara passa a estar en perill crític a causa de la previsible disminució d'aquesta espècie en més d'un 80%. La pèrdua de la seva condició de tabú entre la població de Madagascar i la destrucció del seu hàbitat són les seves principals amenaces.
- La població d'aquesta granota colombiana arbrícola, Sachatamia punctulata, està molt fragmentada, és vulnerable si no hi ha un canvi de tendència a causa de la pèrdua del seu hàbitat fora de les àrees protegides a causa de l'expansió de l'agricultura, la ramaderia i la contaminació de l'aigua en la Serralada Central.
- El Kinyongia matschiei o Camaleó gegant de banyes de fulla apareix aquest any en la Llista Vermella en perill d'extinció. Habita en els boscos temperats africans. La pèrdua del seu hàbitat per la tala d'arbres, la pressió agrícola i la propagació d'espècies arbòries foranes com el Maesopsis eminii, afecta negativament a la seva conservació.
- La serp Sibon longifrenis, que es distribueix al llarg de les terres baixes del vessant del Carib dels països centreamericans, en els boscos primaris. Relativament escassa, la seva població era estable fins que la desforestació per a l'agricultura i la tala han amenaçat el seu hàbitat.
- Aquesta llagosta Zabalius oftàlmic era molt estesa en la part oriental d'Àfrica subsahariana. Pon els seus ous a l'escorça i passa tota la seva vida als arbres. En els últims anys ha colonitzat amb èxit àrees urbanes de Sud-àfrica.
- Phataginus tricuspis, és el més comú dels pangolins. De costums generalment nocturns, sol habitar en els arbres. La seva presència s'ha reduït en més d'un 40% a causa de la pèrdua del seu hàbitat i la seva explotació com a aliment ritual, i remei medicinal.

- Amazona lilacina. És una espècie endèmica d'Equador que habita en els manglars i en els boscos tropicals secs. Es veu amenaçada per la fragmentació perduda del seu hàbitat a causa de l'expansió urbana i el desenvolupament de l'aqüicultura de gambetes. La captura dels individus per al comerç de "mascotes" local també amenaça aquesta espècie.
- El Brinckiella arbori és una llagosta que habita a la província del Cabo a Sud-àfrica, en un àrea d'uns 70.000 km2 que conté una de les majors biodiversitats del planeta. La destrucció de l'hàbitat, com a resultat del desenvolupament agrícola, urbà i la invasió d'espècies exòtiques, és la principal amenaça per a aquest insecte.

- La Rhacophorus helenae solament habita en dues taques de bosc aïllades de les terres baixes del sud de Vietnam. La pressió de l'agricultura sobre el seu hàbitat i dels col·leccionistes d'espècies amenacen la seva supervivència.






 

dimarts, 18 de novembre de 2014

Tigre (Panthera tigris)

El tigre (Panthera tigris) és una de les sis espècies de la subfamília dels panterins (família Felidae) pertanyents al gènere Panthera. Es troba només en el continent asiàtic, és un predador carnívor i és l'espècie de felí més gran del món. Hi ha sis subespècies de tigre, de les quals la de Bengala és la més nombrosa, els seus exemplars constitueixen prop del 80% de la població total de l'espècie.
El tigre de Bengala (Panthera tigris tigris) és la subespècie més nombrosa i coneguda del tigre, i es troba en una gran varietat d'hàbitats, incloent sabanes i boscos tropicals i subtropicals. La major part de tigres de Bengala, gairebé un terç de la població mundial d'aquests grans felins habita a l'Índia i Bangladesh. Els parcs nacionals d'aquests països com Sundarbans i Ranthambore alberguen la major part d'aquests. També hi ha una població important al Nepal, principalment al parc Chitawan, i en menor nombre a Bhutan, Birmània i al Tibet. El tigre és un animal nacional a l'Índia i Bangladesh.
Els tigres són animals solitaris i els seus únics vincles socials són els que hi ha entre una mare i els seus cadells, una relació que dura tot just 18 mesos. Els cadells juguen a barallar-se i adquireixen així la velocitat i l'agilitat que necessitaran més tard. Quan una femella esta a punt per aparellar avisa els mascles mitjançant rugits, gemecs i senyals oloroses. Els mascles i les femelles solament s'ajunten durant l'època de reproducció.

Un cop la femella a atret a un mascle, ambdós sexes es grunyeixen un a un altre i es separen diverses vegades abans de guanyar confiança. Tot seguit la femella empolaina al mascle, acariciant-lo amb el musell i llepant-lo, es rebolca a terra onejant les urpes a l'aire i així, estesa cap per avall, es presenta al mascle.
Els tigres, mascles i femelles, mantenen territoris que han de tenir vegetació densa, aigua i gran quantitat de preses, així com diversos caus per descansar o perquè les tigresses parin i criïn els seus cadells. Els tigres ruixen els arbres i les roques amb orina barrejada amb un almesc del seu glàndula anal per marcar el seu territori. Les femelles incrementen la freqüència de ruixades just abans d'entrar en zel.
Altres subespècies de tigre són:
- el tigre indoxinès (Panthera tigris corbetti), també conegut com a tigre de Corbett. Viu a Cambodja, la frontera sud-oriental de la Xina, Laos, el nord de Malaca, Birmània, Tailàndia i el Vietnam. S'estima que en queden entre 700 i 1.300 exemplars en estat salvatge. És relativament abundant a Malàisia.
- el tigre malai (Panthera tigris jacksoni) viu a Malàisia, més concretament a la seva part meridional. El 2005 només en quedaven uns 500 exemplars.
- el tigre de Sumatra (Panthera tigris sumatrae) es endèmic d'aquesta gran illa d'Indonèsia i és el tigre més petit. Es calcula que actualment no son més de 400.
- el tigre d'Amoy o tigre del sud de la Xina (Panthera tigris amoyensis) és la subespècie de tigre més amenaçada de totes. La seva àrea de distribució original s'estenia pels boscos humits i prats del quadrant sud-est de Xina. Avui en dia sobreviuen 68 animals en captivitat.
- el tigre siberià o d'Amur (Panthera tigris altaica) és la subespècie de tigre que viu més al nord, en els boscos de fulla perenne de l'extrem sud-est de Sibèria i la frontera entre Rússia i la Xina. Pertanyen a la subespècie de major talla i estan adaptats a un clima fred. Tenen el pelatge gruixut, més pàl·lid que altres tigres i amb menys ratlles. Avui dia aquesta confinats a dues petites àrees de Rússia. El seu estat és crític, reduït a menys de 500 exemplars.

dimarts, 11 de novembre de 2014

Tapir amazònic o tapir del Brasil (Tapirus terrestris)

El tapir amazònic o tapir del Brasil (Tapirus terrestris) és un de les quatre espècies de tapirs, juntament amb el tapir de Baird, el tapir de muntanya i el tapir asiàtic. És l'animal terrestre salvatge més gran de Sud-amèrica.
Viu en selves plujoses, i als ambients forestats més propers a pantans i rius, des del nivell del mar fins als 1.700m. S'acostuma a trobar sempre prop de l'aigua com a bon nedador que és, tot i que també pot viure en ambients oberts o llunyans a l'aigua. És herbívor i usa la seva probòscide (nas mòbil) per menjar fulles, branques, fruites, etc.
El tapir comú habita només en les regions càlides d'Amèrica del Sud i manté una important població a la conca de l'Amazones i en vessants selvàtiques dels Andes.

dimarts, 4 de novembre de 2014

Xatrac àrtic (Sterna paradisaea)

El xatrac àrtic (Sterna paradisaea) és una au marina. Té una difusió circumpolar; cria en colònies a l'Àrtic i a regions subàrtiques d'Europa, Àsia i Nord-amèrica (arribant tan al sud com la Bretanya).
Aquesta espècie migra grans distàncies i veu dos estius a l'any en viatjar dels seus terrenys de cria boreals fins als oceans del voltant de l'Antàrtida. Es tracta de la migració regular més llarga de tots els animals coneguts. La distribució de l'espècie cobreix una superfície d'aproximàdament deu milions de km quadrats.
Són ocells de mida mitjana. Les seves plomes són principalment grises i blanques, amb unes potes vermelles i un bec també vermell, tan llarg com el cap i recte; té un front blanc, un clatell i coroneta negres amb ratlles blanques, i unes galtes blanques. La cua és bifurcada i blanquinosa. La part posterior de la coroneta fins els orificis auditius és negra.
S'alimenten principalment de peixos i petits invertebrats marins. Aquesta espècie és abundant, i s'estima que n'existeix un milió d'exemplars.
Els xatracs àrtics s'aparellen amb la mateixa parella tota la vida, i en molts casos tornen a la mateixa colònia cada any. El festeig és elaborat seguint un ritus determinat.
El xatrac àrtic és cèlebre per la seva migració; vola des de la seva àrea de cria a l'Àrtic fins l'Antàrtida, i després torna, una vegada a l'any. Aquest viatge de 19.000 km per trajecte fa que l'ocell vegi dos estius per any, i més llum del dia que qualsevol altra criatura del planeta. Un xatrac àrtic típic viatjarà al llarg de la seva vida una distància igual a anar i tornar a la Lluna (uns 800.000 km).


FiCMA (Festival Internacional de Cinema de Medi Ambient)


Aquest dijous 6 de novembre comença el Festival Internacional de Cinema de Medi ambient (FiCMA). Aquesta 21ª edició del certamen acollirà el 2º trobada Global per a l'Educació Ambiental, que aquest any se centrarà en ‘El món animal: respecte, convivència i protecció’.

FiCMA considera el cinema una eficaç eina de divulgació, sensibilització i educació ambiental, imprescindible per arribar a la població i aconseguir compatibilitzar desenvolupament  soci-econòmic i conservació de la naturalesa.

Aquest any, durant la II Trobada Global per a la Promoció i Divulgació de l'Educació Ambiental, les organitzacions assistents tractaran el tema de la protecció animal, analitzant “el paper que exerceixen els humans i quines han de ser les seves accions morals per aconseguir no només un equilibri natural i ecològic, sinó un equilibri en drets”.

El Festival Internacional de Cinema de Medi ambient aborda temàtiques com el canvi climàtic, els residus urbans, les energies renovables, la defensa dels drets dels animals i una visió global de l'estat ambiental del món. Tot això, sota el prisma dels més prestigiosos realitzadors i protagonistes del moment com James Redford, fill de Robert Redford) que dirigeix el documental d'Inauguració, “TOXIC HOT SEAT”, l'actor Liam Neeson (que posa la veu al film de clausura “LOVE THE NATURE” de Sylvie Rokab, l'actor Peter Coyote que intervé en el documental a certamen “ANGEL BLAU” i la ja coneguda Tippi Degre (la nena de la selva) que apadrina i presenta la Secció “El Petit FiCMA” (cinema per a la família i els més nens).

Durant aquesta edició del FiCMA es projectarà la pel·lícula “YAGUARETÉ, LA ÚLTIMA FRONTERA”, un documental argentí amb la veu de l'actor Ricardo Darín que narra la situació dels últims 200 “tigres criolls” i els esforços per a la seva recerca i conservació, realitzada en col·laboració amb WWF/ Fundació Vida Silvestre.

Balena d'aleta o Rorqual (Balaenoptera physalus)

El rorqual comú (Balaenoptera physalus), també anomenat balena d'aleta, és una espècie de cetaci que es troba principalment en aigües àrtiques i subàrtiques. En grandària, aquest animal és el segon més gran existent al planeta, només superat per la balena blava. Pot arribar a assolir una longitud de 27 metres.
El seu cos és llarg i estilitzat, d'un color gris terrós, menys a la part inferior, que és blanquinosa. El seu ampli llom no té aleta dorsal, el que li facilita nedar sota el gel polar, del qual no s'allunya en tot l'any. Com moltes de les grans balenes, el rorqual comú és una espècie amb una distribució cosmopolita. Es pot veure en els principals oceans, des de les aigües polars a les tropicals i en aigües litorals i oceàniques. S'estima que la població de l'Atlàntic Nord està entre 40.000 i 56.000 exemplars.
El rorqual comú és un dels cetacis més ràpids i pot mantenir velocitats de fins a 40 km/h. Són més gregaris que altres rorquals i en general viuen en grups de sis a deu individus, encara que en les zones d'alimentació sigui possible observar fins a 100 exemplars junts.

dimarts, 28 d’octubre de 2014

Orca (Orcinus orca)

L'orca (Orcinus orca) és un cetaci de la família dels delfínids i és l'única espècie del seu gènere (Orcinus). És el dofí més gran del món. És el segon mamífer (després de l'home) pel que fa a la distribució mundial. Es distribueix per tots els oceans del món, des de les aigües de l'Àrtic i Antàrtic fins als mars tropicals, però prefereix les aigües temperades i fredes, i les zones properes a les costes. Les orques es desplacen contínuament en grups familiars (grups d'entre 2 a 50 individus) i es comuniquen entre elles amb una gran varietat de xiulets.
Són animals carnívors que s'alimenten principalment de peixos però també s'alimenten d'altres animals com tortugues marines o mamífers com els lleons marins o la morsa. És un dels depredadors oceànics. Utilitzen vàries tècniques de caça molt elaborades, en solitari o en grups, depenen del tipus de presa.
Exteriorment el seu cos combina el color negre i el blanc. Els mascles poden arribar a fer 9,8 metres de llarg i pesar 6.000 kg, mentre les femelles són un 10% més petites. Les orques en llibertat poden viure 80 anys o més.
L'orca té una distribució del color distintiva. La regió dorsal és de color negre, el pit, el ventre i els flancs són blancs, i posseeix una taca també blanca darrere dels ulls. Les orques tenen una enorme aleta dorsal de forma triangular que pot arribar a 1,8 m en els mascles darrere de la qual, sobre el dors, té una taca grisa fosca en forma de cadira de muntar. Les orques que habiten a l'Antàrtida tenen aquesta taca d'un color gris més pàl·lid.

dimarts, 21 d’octubre de 2014

Ós malai (Helarctos malayanus)

L'ós malai (Helarctos malayanus) és una espècie de mamífer carnívor de la família dels úrsids. És el més petit dels grans óssos actualment en vida, que viu en els boscos tropicals del sud-est asiàtic.

La seva altura és de només 1,2 m en posició dreta en el cas dels mascles, sent les femelles fins i tot menors. Presenta una taca al pit, generalment en forma d'U molt oberta. Les plantes dels peus són nues, per davant de les quals destaquen les fortes, llargues i ganxudes urpes dels dits, especialment els anteriors. Aquesta característica permet als óssos malais enfilar-se a arbres alts fins a la seva copa, on s'alimenten de fruits, sobretot de cocos que parteixen sense dificultat amb les seves poderoses mandíbules.

A causa del bon clima del seu ecosistema, els óssos malais no hibernen.

dimarts, 14 d’octubre de 2014

Òrix d'Aràbia (Oryx leucoryx)

L'òrix d'Aràbia (Oryx leucoryx) és una espècie de bòvid. És l'òrix més petit de les quatre espècies d'òrix i la que es troba en major perill d'extinció.

És nadiu de les àrees de deserts i estepes de la Península Aràbiga. Es tracta d'un animal típicament desèrtic pel seu color blanc, excepte per les potes, el floc de la cua i la màscara facial típica del gènere, també present en altres espècies desèrtiques. Ambdós sexes estan armats amb banyes negres, anellats, llargs i rectes, lleugerament inclinats cap enrere, que constitueixen un defensa formidable.

A la dècada del 1970 estava pràcticament extinta en estat salvatge, però va ser salvat en els parcs zoològics i reserves privades i reintroduïts al seu hàbitat natural des de 1980. El 1986, l'òrix àrab va ser classificada com en perill d'extinció en la Llista Vermella de la IUCN, i el 2011, va ser el primer animal a rebre l'estatus de Vulnerable de nou després d'haver estat declarat extint en estat silvestre. S'enumera en l'Apèndix I del CITES. A partir de 2011, les poblacions es van estimar en més de 1000 exemplars a la natura i 6000-7000 individus en captivitat a tot el món.

L'òrix d'Aràbia és l'animal nacional de Jordània i Qatar. El 28 de juny de 2007, el Santuari de l'òrix àrab a Oman va ser el primer lloc a ser eliminat de la Llista del Patrimoni Natural Mundial. La raó de la UNESCO per això va ser la decisió del govern omanita per obrir el 90% del lloc per a la prospecció petroliera.

dilluns, 13 d’octubre de 2014

Lleopard (Panthera pardus)

El lleopard (Panthera pardus) és un mamífer carnívor de la família dels fèlids. Com els altres tres grans felins del gènere Panthera, el lleó, el tigre i el jaguar, estan caracteritzats per una modificació en l'os hioide que els permet rugir. També se l'anomena pantera, quan presenta un pelatge completament fosc.
 El lleopard és un dels grans felins més adaptables. Excepte en deserts, habita en tot tipus d'hàbitats sempre que tingui un lloc on amagar-se i existeixin suficients preses per sobreviure; es troba present en tot tipus de boscos i selves, en les sabanes, en els sembrats i en llocs rocosos.
 Existeixen vàries subespècies de lleopard distribuïdes arreu del planeta. La més coneguda és el lleopard africà (Panthera pardus pardus). El lleopard africà està present en gairebé tota Àfrica subsahariana i varia de color segons la zona d'Àfrica en la qual se li trobi.
 És un animal solitari. Els lleopards cacen només de nit i acostumen a passar el dia endormiscats entre la vegetació, en caus d'altres animals o, més sovint, sobre la branca d'un arbre al qual trepen amb gran agilitat; pel lleopard, l'arbre és a la vegada on descansa, des d'on caça i on emmagatzema el seu menjar, ja que, pujat dalt de l'arbre, pot parar una emboscada a les seves preses i també deixar el menjar fora de l'abast dels carronyaires. No obstant això, encara que s'enfila bé, no pot baixar dels arbres cap avall, i ha de lliscar amb dificultat cap enrere i ha de girar per saltar quan arriba a terra.

divendres, 10 d’octubre de 2014

Granota amb punta de fletxa (Dendrobatide)

Els dendrobàtids (Dendrobatidae) són una família d'amfibis anurs coneguts com granotes verinoses de dard o granotes punta de fletxa. Són endèmiques d'Amèrica Central i Amèrica del Sud. Inclou al voltant de 180 espècies. Gairebé totes les granotes fletxa (dendrobàtidos verinosos) tenen colors vius per advertir de la seva extrema toxicitat i el seu sabor desagradable. Han desenvolupat les seves secrecions epidèrmiques molt verinoses perquè molts dels seus depredadors, especialment serps i aranyes, són resistents a les toxines suaus. Els diferents grups de granotes fletxes produeixen diferents tipus de toxines. Les espècies més tòxiques cacen insectes durant el dia, confiades que els depredadors fixaran l'atenció a la seva coloració advertidora. Algunes granotes fletxes menys tòxiques presenten mimetisme, amb colors similars als de les espècies més verinoses, i també tendeixen a romandre solitàries. Totes les granotes fletxes són molt àgils, així que l'última línia defensiva és posar-se en lloc segur.

dijous, 9 d’octubre de 2014

Tauró balena (Rhincodon typus)

El tauró balena (Rhincodon typus) és l'espècie dels peixos més gran del món. Pot arribar a fer entre 12 i 20 metres de llargària. El nom de tauró balena es deu a la seva fisiologia, essent tant gran com una balena, i com algunes balenes barbades, també és un filtrador.
Sol alimentar-se nedant lentament per aigües riques en placton, aspirant grans volums d'aigua amb la seva enorme boca i expulsant-los per les seves brànquies, a on les partícules d'aliment queden atrapades. La seva pell pot arribar a un gruix de 10 cm. És cosmopolita en aigües càlides tropicals i subtropicals.
Tot i la seva mida, els taurons balenes no representen cap perill per als humans. Són dòcils i lents nedadors, ja que utilitzen tot el seu cos, fet no habitual als peixos, per nedar.
Tot i que generalment s'observen a alta mar degut a la seva naturalesa pelàgica, migren cap a la costa per alimentar-se i tal vegada per aparellar-se, però es coneix poc de la seva migració. Tot i que els taurons balenes són capaços d'assolir profunditats considerables, a les zones costeres d'alimentació es queden generalment a la superfície.
Considerat per la Unió Internacional de Conservació de la Naturalesa como una espècie en estat vulnerable.



dimarts, 7 d’octubre de 2014

Rinoceront blanc (Ceratotherium simum)

El rinoceront blanc (Ceratotherium simum) és la més gran de les cinc espècies de rinoceronts que existeixen en l'actualitat, el quart animal terrestre més gran i el quart mamífer terrestre més pesat després de les tres espècies d'elefants. És una de les dues espècies de rinoceronts que viuen a la sabana africana, l'altra és el rinoceront negre (Diceros bicornis). Ambdues tenen dues banyes i estan mitjanament amenaçades per culpa de la caça furtiva.
El llavi ample i recte és perquè aquest animal s'alimenta preferentment d'herbes que recull del sòl, mentre que el rinoceront negre ho fa de vegetació arbustiva. La banya dels rinoceronts no és un veritable banya com el de les vaques o el dels toros en no créixer del crani, ni un ullal, com el dels elefants al no créixer de la boca. És més aviat una duresa a la zona del nas i està formada per queratina. Així, si la banya es trenca en una baralla pot arribar a regenerar-se, arribant fins i tot a créixer 7 centímetres a l'any.
El rinoceront blanc és el més social de tots els rinoceronts. Les femelles i les seves cries s'associen en grups de fins a 14 animals. En canvi, els mascles adults són solitaris, els dominants són territorials i marquen amb regularitat el seu territori fregant les seves banyes contra arbustos o al terra, tot seguit furguen amb els quatre peus i finalment ruixen de 3 a 5 vegades el lloc amb orina. Els mascles que patrullen marquen amb orina unes 10 vegades per hora. També mantenen 20-30 munts de tifes, en general en els límits del seu territori, on sempre defequen i donen puntades pausades abans i després de defecar per excavar i escampar el munt. Les femelles, els joves i els mascles no territorials afegeixen els seus propis dipòsits al munt (sense donar puntades), com si mostressin la seva lleialtat. Els munts esdevenen fites tan evidents del paisatge que altres animals també els utilitzen com a punts per dipositar els seus propis missatges olfactius.
Es reconeixen les següents subespècies: el rinoceront blanc del nord (Ceratotherium simum cottoni) i el rinoceront blanc del sud (Ceratotherium simum simum). De les dues subespècies, la Ceratotherium simum cottoni, amb només dotze el 2012, està en perill crític, és a dir, que corre un risc extremadament gran d'extingir-se en estat salvatge, mentre que l'altra, Ceratotherium simum simum, amb més de 21.000 individus, està classificada solament com "Gairebé amenaçada" i la seva població i distribució creixen contínuament.

dimarts, 30 de setembre de 2014

Nyu blau (Connochaetes taurinus)

El nyu blau (Connochaetes taurinus) habita a les planes i sabanes de l'est d'Àfrica, des de l'Equador fins al nord de Sud-àfrica.
Cada any, 1,3 milions de nyus de barba (una de les cinc subespècies del nyu blau) emprenen una espectacular migració per les planes i sabanes de l'est d'Àfrica. Els seus ramats es veuen encara més engrossats per milers d'altres ungulats, entre ells gaseles de Thomson, zebres i elands. Els ungulats es veuen obligats a migrar a la recerca de noves pastures, aigua i minerals com fòsfor, importants per a la salut. Es creu que la diferència en aquest mineral esperona a les rajades perquè abandonin les seves casernes de l'estació seca just abans de les pluges i es dirigeixin al sud cap a les planes d'herba baixa. Durant el viatge els nyus han de fer front a depredadors com ara lleons i hienes en les planes i cocodrils als rius. Mentre creuen la Plana del Serengeti, a Tanzània, els nyus de barba blanca aixequen enormes núvols de pols vermella amb les seves peülles.
Els nyus de barba blanca migren en el sentit del rellotge per la plana del Serengeti. Poc després de parir en les planes del SE en l'estació humida (gener i febrer), les rajades es dirigeixen al NO, cap al llac Victòria. Cap a juny arriben a les pastures de transició. A continuació giren al nord, cap al Masai Mara, on passen l'estació seca (juliol a octubre), abans de tornar al sud al novembre per completar el cicle.
Les femelles de nyu pareixen les cries al centre del ramat. Prop del 80% de les femelles ho fan durant el mateix període de dos a tres setmanes. Els nyus nounats són molt vulnerables a depredadors com lleons o hienes, que segueixen la migració d'aquests antílops. Per tenir alguna probabilitat de sobreviure, la cria ha d'avançar amb la seva mare. Als pocs minuts de néixer ja poden posar-se dret i córrer.

dilluns, 29 de setembre de 2014

Mico nassut (Nasalis larvatus)

El mico nassut o nàsic (Nasalis larvatus) és una espècie de primat endèmic de l'illa de Borneo, al sud-est asiàtic. També se'ls coneix com a mico probòscide. Habiten en els boscos mixtos, manglars pantanosos, boscos prop de rius i selves tropicals.
És herbívor, s'alimenta de brots i fulles. Normalment es desplaça grimpant pels arbres, però també és un excel·lent nedador gràcies que ha desenvolupat una membrana interdigital, capaç de creuar profunds canals per aconseguir menjar o escapar d'algun perill.
El mico nassut és inconfusible per la seva cara rosada i pel seu nas llarg, engruixut i carnós, el qual es creu que pot ser resultat de la selecció sexual, la femella prefereix mascles de nas gros, perpetuant aquesta característica. Tot i que elles també el tenen gros no ho són tant. Les dels mascles són tan grans que pengen cap per avall i s'infla i es torna de color vermell quan s'exciten o s'enfaden. També creen sons forts com una advertència, quan senten perill.
La pèrdua del seu hàbitat natural, així com la caça, han provocat que aquesta espècie es trobi en perill d'extinció, només se sap de l'existència de 7000 exemplars.

dimarts, 23 de setembre de 2014

Peix cirurgià (Acanthurus leucosternon)

El peix cirurgià (Acanthurus leucosternon) habita en els esculls coral·lins de l'Oceà Índic i Pacífic. Al nodrir-se exclusivament d'algues, que tenen un valor nutritiu limitat, aquests peixos han consumir-les en grans quantitats i tenen una inusual sèrie de simbionts (organismes beneficiosos) intestinals que els ajuden a digerir. També tenen una boca en forma de bec, equipada amb una filera de dents diminutes i afilades amb les quals raspen i mosseguen les mates i estores d'algues. Aquesta boca a manera de bec els permet rosegar aliments entre els obstacles, i la seva mossegada és tan precísa que poden recollir algues del corall sense danyar-lo.
Quan el menjar escasseja, un peix cirurgià defensarà vigorosament el seu territori, però si abunda, és possible que s'alimenti amb altres de la seva espècie i que fins i tot comparteixi el seu territori amb un diable blau. Aquesta estratègia és avantatjosa perquè el més petit diable blau consumeix una fracció relativament petita del menjar però defensarà agressivament la parcel·la comunal. La competència entre peixos cirurgià es minimitza perquè cada espècie d'una comunitat té preferències alimentàries una mica diferents.


dilluns, 22 de setembre de 2014

Goril·la Oriental (Gorilla beringei)

El goril·la oriental (Gorilla beringei) és una de les dues espècies del gènere Gorilla i el primat vivent més gros. L'altra espècie del gènere Gorilla és el goril·la occidental (Gorilla gorilla), molt més nombrós.
Aquesta espècie es subdivideix en dues subespècies: el goril·la oriental de plana (Gorilla beringei graueri), que és el més nombrós amb 16.000 exemplars) i el goril·la de muntanya (Gorilla beringei beringei) del qual resten només 700 exemplars.
Està en perill d'extinció en estat salvatge per la pèrdua del seu hàbitat, per l'extracció de recursos naturals, per la caça indiscriminada, pels contagis de malalties humanes i per l'activitat armada de la zona.

Addax (Addax nasomaculatus)

L'addax (Addax nasomaculatus) és una espècie d'antílop africà que viu al desert del Sàhara, a la zona compresa pel Txad, Mauritània i el Níger. Les seves banyes de creixement vertical i presents en ambdós gèneres, s'enrosquen sobre si mateixes en forma d'espiral, característica que no comparteix amb la resta dels seus parents.
L'addax viu en terrenys desèrtics i pedregosos, estant fortament habituat a aquest hàbitat, així que pot viure quasi sense aigua durant un llarg període de temps (a base de la minsa vegetació desèrtica). Roman inactiu durant les hores més caloroses del dia, i sol moure's a l'alba i al vespre, quan la temperatura es fa més suportable i les plantes tenen més aigua.
És una espècie en perill crític de conservació segons la classificació de la UICN. Encara que és extremadament rar en el seu hàbitat natural a causa de la caça no regulada, és bastant comú en captivitat. Entre els intents de conservació d'aquesta espècie destaca la seva introducció al Parc Nacional de Souss-Massa, al Marroc, per tal d'aclimatar-lo a condicions naturals i procedir, posteriorment, al seu alliberament a la seva antiga àrea de repartició quan es pugui garantir la seva supervivència. Tanmateix a Israel a la Reserva Natural Yotvata Hai-Bar per fer-los tornar al seu hàbitat natural i al Parc Nacional de Bou Hedma a Tunísia.


dimarts, 16 de setembre de 2014

Òrix blanc (Oryx dammah)

L'òrix blanc (Oryx dammah), també conegut com l'òrix del Sàhara, és una espècie d'antílop africà que abans habitava el Nord d'Àfrica. Actualment es troba extingit en estat salvatge.
És l'única espècie d'òrix que té les banyes corbades. El seu aspecte és l'habitual dels òrixs, però les banyes es corben cap enrere i el seu pelatge, en gran part blanc, és rogenc a les potes i el coll, mentre que la màscara facial gairebé és absent.
L'informe de l'octubre del 2008 de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (IUCN) el considerà extingit en estat salvatge, però n'hi ha uns 1.250 exemplars en captivitat i a Tunísia hi ha un pla per reintroduir-lo. Entre els intents de conservació destaca la introducció d'aquesta espècie al Parc Nacional de Souss-Massa, al Marroc, per tal d' aclimatar-lo a condicions naturals i procedir, posteriorment, al seu alliberament a la seva antiga àrea de distribució quan es pugui garantir la seva supervivència. Al desert del Nègueb a Israel també hi ha plans de conservació d'aquesta espècie dins de la Reserva Natural Yotvata Hai-Bar.
El mite de l'unicorn podria haver-se originat per albiraments d'un òrix blanc lesionat.

dimarts, 2 de setembre de 2014

La llúdria torna al tram final del Llobregat



La llúdria torna a habitar el tram final del riu Llobregat, més de 60 anys després que aquesta espècie desaparegués de les aigües d'aquesta zona tan densament poblada i, en ocasions, contaminada.

Les dades difoses pel Consorci per a la Protecció i la Gestió dels Espais Naturals del Delta de Llobregat -a través del blog Novetats Ornitològiques- indiquen que el dia 31 de juliol Fernando Vecino i Francisco Valverde van poder observar i fotografiar un exemplar de llúdria en el tram final del riu Llobregat. Pocs dies més tard es va tornar a localitzar un d'aquests animals nedant i alimentant-se, a poca distància de la primera observació.
La llúdria (Lutra Lutra) és una de les espècies que es considera bioindicador de la bona qualitat de les aigües i els ecosistemes fluvials.
Una de les principals amenaces de l'espècie és la contaminació dels rius, ja sigui orgànica, que provoca l'eutrofització de les aigües o química, no solament pels efectes directes sobre l'animal, sinó particularment per la pèrdua de biodiversitat, i amb això aliment. Una altra de les amenaces importants per a l'espècie és la destrucció de l'hàbitat, provocada per canalitzacions, extraccions d'àrids, embassaments, tales de vegetació de ribera, i en general, qualsevol actuació desforestadora o de moviments de terres que afecti l'estructura dels marges i el jaç dels rius, que suposen la pèrdua de zones de refugi, cria i alimentació, al mateix temps que contribueix a l'aïllament de les seves poblacions. L'escassetat d'aigua deguda a factors naturals com la sequera i l’erosió, o a factors artificials com la sobreexplotació dels recursos hídrics també pot afectar de manera molt negativa la supervivència de l'espècie. S'estima que les llúdries no poden sobreviure en rius el cabal dels quals es vegi reduït per sota d'1 m3/es.
Durant les dues últimes dècades, a Catalunya s'han dut a terme diversos programes de recuperació d'aquesta espècie en els rius més ben conservats i zones on aquest animal habitava de forma natural fins a fa mig segle.
Alguns exemplars de llúdria van ser detectats en el 2002 en altres trams de la conca del riu Llobregat, concretament en el Cardener, segons recorda el bloc Novetats Ornitológiques.
 

dijous, 31 de juliol de 2014

Caiman (Caimaninae)

Els caimans (Caimaninae) són una subfamília de rèptils cocodrilians, propis de l'Amazones i d'altres rius d'Amèrica. Es distribueixen a les regions subtropicals i tropicals d'Amèrica, des de Mèxic fins al sud d'Amèrica del Sud.
Es coneixen tres espècies del gènere Caiman:
- el caiman d'ulleres (Caiman crocodilus), l'espècie més del nord, és comú des de Mèxic fins a Veneçuela, en boscos i aiguamolls.
- el yacaré negre (Caiman yacare), també anomenat caiman del Paraguai.
- el yacaré over (Caiman latirostris), també anomenat caiman colorit o yacaré de musell gran.
El caiman d'ulleres (Caiman crocodilus) construeix grans nius a la vora de rius, grans munts de terra, fusta i fullaraca en una zona espaiosa de vegetació. Diverses femelles poden pondre els ous dins d'un mateix munt, el qual després vigilaran tant femelles com mascles, mentre els ous es desenvolupen.
Les cries vocalitzen abans i després de néixer, probablement per alertar els seus progenitors, que els ajudaran a sortir de l'ou. A continuació les cries romanen en guarderies durant un any, fins que s'independenditzen. Mentre són allà, un caiman adult - no necessàriament el seu progenitor - els vigila i si cal els defensa.

Ocelot (Leopardus pardalis)

L'ocelot (Leopardus pardalis) és una espècie de fèlid distribuït per Sud-amèrica i Centreamèrica.
Té una mida que varia entre els 68 i 100 centímetres de longitud, més un cua que varia entre 26 i 45 centímetres. El seu pes oscil·la generalment entre 8 i 10 quilograms, tot i que s'han registrat individus més pesats. És el felí amb la temperatura del cos més baixa en repòs.
Els ocelots només viuen en zones amb cobertura de vegetació relativament densa, encara que ocasionalment poden caçar de nit a zones més obertes. Es troben en boscos tropicals, boscos espinosos, manglars i sabanes, en alçades de fins als 1200 metres. És un espècie principalment nocturna i molt territorial i, com la majoria dels felins, és solitari.

dimarts, 29 de juliol de 2014

Corb marí imperial (Phalacrocorax atriceps)

El corb marí imperial (Phalacrocorax atriceps) és un ocell que habita als penya-segats de les costes Antàrtiques i a l'extrem sud de la Patagònia.
S'alimenta de petits peixos, crutacis i pops. Pot arriba a submergir-se fins a 30 metres de profunditat a la recerca d'aliment. És una espècie monògama. Nia en colònies, de vegades compartides amb altres espècies aus marines.

divendres, 25 de juliol de 2014

Elefant asiàtic (Elephas maximus)

L'elefant asiàtic (Elephas maximus) és més petit que l'africà. Té orelles més petites i, generalment, només els mascles tenen ullals externs.
S'han identificat diverses subespècies d'Elephas maximus:
  • Elephas maximus maximus o elefant de Sri Lanka només viu a l'illa de Sri Lanka. És la subespècie més gran d'aquest elefant. Actualment en queden uns 3.000-4.500 exemplars en llibertat.
  • Elephas maximus indicus o elefant de l'Índia representa la majoria de la població d'elefants asiàtics. N'hi ha uns 36.000. Aquesta subespècie viu en onze països asiàtics, de l'Índia a Indonèsia. Prefereixen zones boscoses i de transició, entre els boscos i els herbassars, on hi ha més varietat d'aliments disponible.
  • L'elefant més petit de tots és l'elefant de Sumatra (Elephas maximus sumatranus). S'estima la població d'aquest grup entre 2.100 i 3.000 individus. Només viu a l'illa de Sumatra, normalment en regions boscoses i parcialment boscoses.
  • L'elefant de Borneo (Elephas maximus borneensis) a Borneo.
Dins del medi salvatge, ramats d'elefants poden seguir ben definidament les rutes estacionals de migració que es realitzen durant tota la temporada monsònica, sovint entre zones humides i seques, i és la tasca de l'elefant més vell, recordar i seguir aquestes tradicionals rutes de migració.
L'elefant indi ha estat domesticat des de temps molt antic al sud-est asiàtic amb la finalitat de portar càrregues, ajudar a la construcció o transportar persones. Els elefants es reprodueixen rares vegades en captivitat, de manera que la gran majoria dels individus domèstics han estat capturats ja adults en estat salvatge.
La població mundial d'elefants asiàtics s'estima en aproximadament uns 60.000 exemplars. Més precisament, es calcula que hi ha entre 38.000 i 53.000 exemplars salvatges i entre 14.000 i 15.300 elefants domesticats a Àsia. Està considerat com una espècie en perill d'extinció.