dilluns, 3 de desembre del 2012

Venda - Abandonament de gossos i gats



El Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient ultima un avantprojecte de llei que inclou la normativa bàsica del comerç i tinença responsable de gossos i gats, amb la qual hi ha la prohibició de la venda d'animals a les botigues.
De moment, en la normativa de la Protecció pel Benestar Animal ja es prohibeix l’exhibició d’animals vius en aparadors externs de les botigues d’animals i la seva utilització com a premi o regal. Que pot comportar una multa de fins a 200.000 euros.
Un dels objectius bàsics de la normativa és evitar l'abandonament (per la compra compulsiva d'animals de companyia), —que a Catalunya, l’any passat superaven els 30.000 casos—.
El president del Col·legi de Veterinaris Bernat Serdà, assegura que és necessari "posar una mica d'ordre en el sector perquè hi ha moltes irregularitats en el tema de les importacions. Vénen molts gossos de l'est que es canalitzen a través de sistemes que no estan controlats”, referint-se també a la venda d’animals a través de les xarxes sense estar legalment donats d’alta com a centres de criança.
Com en tota activitat empresarial, l’obtenció d’una rendibilitat econòmica fa que els animals siguin tractats com un objecte més del negoci. Això propensa la cria intensiva d’animals de múltiples espècies i l’extenuació de les mares, el deslletament prematur i els viatges en condicions d’amuntegament, cries que moren pel camí o un cop han sigut venudes, la clausura en botigues fins que els venen, les malalties i els traumes que desenvolupen en molts casos i que els marcaran per tota la vida. Animals exòtics que passen tota la seva existència als aquaris, terraris o gàbies, i duen una vida miserable i en contra de la seva pròpia naturalesa, en hàbitats que no els són propis, la incomprensió per part del comprador...
I com a conseqüència: L'ABANDONAMENT
Són molts els animals que es troben pels carrers sols i sense una llar. Per això és important que abans d'adquirir un animal, la persona sigui realment conscient de les conseqüències de prendre aquesta decisió, a fi de no arribar a l’extrem de voler abandonar-lo.

- La vida d’un gos o gat pot variar entre 12-18 anys
- El seu benestar ha de ser continu i durant tota la seva vida.
- El gos ha de sortir un parell de cops al dia, com a mínim, tant si plou, si fa fred, com si estem cansats.
- S’han de netejar les seves deposicions.
- No s’han de quedar sols més de mig dia.
- No han de viure tancats en una gàbia, ni lligats.
- S’ha de tenir en compte les possibles destrosses al mobiliari o roba. I que ell no n'és conscient.
- Perden pèl, sempre.
- Necessita un manteniment de cada part del cos (oïdes, ulls, ungles, glàndules anals, higiene bàsica, raspatllat, dents...)
- Possibles problemes de comportament per una educació inadequada
- Pensem què farem quan arribin: el cap de setmana i les vacances.
- Els cadells creixen, i de vegades més del que ens esperem.
- S’han de posar les vacunes anuals, la desparasitació cada 3 mesos, esterilitzar tant mascle com femella passat el primer zel (no embaràs).
- A l’estiu tractament contra puces, paparres i leishmània.
- Pot ser que es posin malalts.
- Arribaran a vells abans del que ens agradaria, i necessitaran més atencions.


Si tot i així estem disposats a tenir un nou company, els refugis d’animals són la millor opció per adoptar aquell que vegem que ens necessita.
Potser també t'interessa: - La Llei de Protecció d'Animals a Catalunya